Gréci nemajú Messiho a tak stavili na taktiku

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Ani futbalisti Grécka nepatria na EURO 2012 k veľkým favoritom. Opakovanie ich "gréckeho zázraku" z roku 2004 odborníci neočakávajú.

Portugalský tréner Fernando Santos občerstvil krv niektorými mladšími hráčmi, ale tím stále kladie dôraz na prvky, ktoré zaviedol Nemec Otto Rehhagel - prepracovaná defenzíva, disciplína a organizácia. V 10 kvalifikačných zápasoch inkasovali Gréci len 5 gólov, no strelili iba 14. Ofenzíva sa tak javí najväčším problémom. Strelecky sa trápi Giorgos Samaras zo Celticu Glasgow, ani 31-ročný Fanis Gekas nestačí na všetko sám a časy, keď dal v kvalifikácii MS 2010 desať gólov sú preč.

O góly by sa tak mohla starať aj stredová rada, kde najjagavejšou hviezdou by mohol byť Sotiris Ninis z Panathinaikosu Atény. Podporovať by ho mohol aj krídelník Giannis Fetfatzidis z Olympiakosu Pireus. Práve jeho pre nízku výšku a explozívny ofenzívny herný prejav prezývajú "gréckym Messim". V reprezentácii debutoval v októbri 2010, prvý gól strelil vo februári 2011 Kanade a potom dal dva aj Malte. Mohol by zohrať dôležitú úlohu žolíka vo vyrovnanej skupine, kde súpera Slovenska v kvalifikácii MS 2014 v Brazílii, čakajú Česi, Rusi a Poliaci.

Kouč Santos pozná skvele mentalitu gréckych hráčov, pretože v tamojšej lige viedol niekoľko špičkových klubov - Panathinaikos Atény, AEK Atény či PAOK Solún. Bývalý kouč FC Porto aj Benficy Lisabon je ostrieľaným harcovníkom, pod jeho vedením Gréci v 18 medzištátnych zápasoch prehrali iba s Rumunskom. "Najprv taktika, potom až technika," odpovedal Portugalčan na otázku o jeho trénerskej filozofii. "Ak by sme mali hráča ako je Messi, dali by sme ho do mužstva aj keby nebol takticky na výške. Ale Grécko Messiho nemá, a tak je na prvom mieste taktika, potom technika a nasleduje tímový duch, skúsenosti a univerzálnosť," dodal.

GRÉCKO

riadiaci orgán: Hellenic Football Federation (založená 1926)

web: htp://www.epo.gr

vstup do FIFA: 1927

vstup do UEFA: 1954

dresy: modro-biele

účasti na ME (k 2012): 4

najväčšie úspechy: majster Európy 2004

postavenie v rebríčku FIFA: 14.

tréner: Fernando Santos (Port.)

postup na ME: víťaz F-skupiny

najznámejší hráči: Georgios Karagounis (Panathinaikos Atény), Theofanis Gekas (Samsunspor), Georgios Samaras (Celtic Glasgow), Dimitris Salpigidis (PAOK Solún)
 

Vyberte región